Eller de Yalan Söyler

   En çok güvendiğin duyun hangisi? Duyduğuna mı gördüğüne mi yoksa dokunduğun şeye mi gerçekten inanırsın? Görmeden inanmam deriz bazen (sanki gördüklerimizin gerçeği kesin yansıttığından eminmişiz gibi.) Hayır hayır felsefe yapmayacağım anlatacağım şey bilimsel bir araştırma aslında. Ancak bilimsel bu araştırma idealizm teorisini destekler nitelikte...
 
    Deney kısaca şöyle; deneğin eli görünmeyen bir yüzeyin altında dururken yüzeyden plastik bir el görünüyordu. Araştırmacılar plastik ele yumruk atmaya başladılar. Denekler ellerini çektiklerinde kendi elleri sandıkları plastik elin hareket etmediğini görünce şaşırdılar.Deneyin sonunda tüm olan bitenin farkında olmayan denekler olanlara mantıklı bir açıklama getiremediler üstelik.
 
    Ehrsson adlı bilim adamının yaptığı bu deney duyularımızın kandırılabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi, işin ilginç olan tarafı ise bilim ve felsefenin bu kadar ironik bir biçimde kesişmesi aslında. Deneylerle ve duyularla algıladığımız dünyayı reddeden idealizmi doğrulama işi bilime ve bilim adamlarına düşmüş. Acaba Berkeley bugün yaşasaydı bilim adamlarının karşısına geçip kıs kıs güler miydi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GALAKSİ TAKSİ

Twitter Fenomenleri

Suzan Defter