Kahve Molası

  Siz de benim gibi gün içinde kahve içmeden duramayanlardansanız bu yazıyı okumadan önce kahvenizi hazırlamanızı öneririm yoksa okurken yazıyı yarım bırakıp kendinize kahve yapmaya gidebilirsiniz.
 
   Bir içeceğin bu kadar büyük bir kültür yaratması 15. yüzyılda kimsenin aklına gelmezdi muhtemelen. Bugün tüm dünyanın ortak zevki olan   kahvenin serüveni Etiyopya'da başlar, ardından Arap ülkelerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılır.
   Tabi kahve kültürünün bu kadar evrenselleşmesinde Osmanlı'nın büyük payı es geçilemez.Yemen'den yola çıkan kahve İstanbul'dan geldiğinde Osmanlılar tarafından çok sevilir ve o dönemde kahvehaneler açılır.Ee tabi kahvehaneler zamanla miskinlik yeri olarak algılanınca yasaklanır.17. yüzyılda Osmanlı-Venedik ilişkileri sayesinde Venedikliler kahveyle tanışır ve zamanla kahvenin büyülü tadı tüm Avrupa'ya yayılmıştır.
  21. yüzyıla geldiğimizde ise "coffee house" yani bildiğimiz markasıyla Starbucks kültürü yaratılmış insanların günlük olarak yaptıkları tüm aktivitelerin içine kahve aroması katılmıştır.


Kahve ile İlgili Bilinmeyenler;
  • Efsaneye göre kahvenin etkisini ilk kez kahvenin anayurdu olarak bilinen Etiyopya'da bir çoban keşfetmiştir.Keçisinin kahve çekirdeklerini yedikten sonra canlandığını fark etmiş ve kendisi de bu çekirdeklerden yiyince kahvenin verdiği keyfin farkına varmıştır.
  • Bugün tüketilen kahvenin %70 ini "Arabica" oluşturuyor.Bu kahve içimi yumuşak ve aromatik bir kahve türüdür.Tüketilen diğer bir kahve türü ise "Robusta"dır.Bu kahve Arabicaya göre daha acı bir tada sahiptir ve %50 oranında daha fazla kafein içerir.

  • Arabica ve Robusta'nın dışında 50'den fazla kahve türü vardır. 
  • Kahve dünya üzerinde petrolden sonra en çok ticareti yapılan üründür.
  • Nescafe 1906 yılında "George Washington" isimli bir Belçikalı tarafından keşfedilmiştir.
  • Bilinenin aksine açık renkli kahve çekirdekleri koyu renklilere göre daha fazla kafein içermektedir.
  • Suudi Arabistan'da kadının kocasına kahve yapmaması önemli bir boşanma nedeni sayılmaktadır.

Ben kahvemi sütlü sevenlerdenim.Siz hangi kahveyi tercih ederdiniz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GALAKSİ TAKSİ

Twitter Fenomenleri

Suzan Defter